sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Sarvet ja pistohaavat

Syyssade vihmoi täydellä vimmalla, kun nousin autosta. Nostin kaulukset pystyyn. Vielä vuosi sitten en olisi uskonut, että joku todella tekee niin. Paljaaseen niskaan putoilevat sadepisarat saivat kuitenkin ymmärtämään eleen arvon.
Täällä rannikolla satoi aina. Tässä kaupungissa satoi aina. No, se oli vain yksi asia lisää, mihin minun oli totuttava.
Kujan suulla seisoi kaksi uniformua. He jutustelivat ja naureskelivat rennon oloisina. Aivan kuin tämä ei olisi ollut surmapaikka lainkaan.
“Näitkö sä sen mimmin sääret?” paksumpi passipoliiseista kysyi toiselta. Hän vihelsi rivosti. “Noi on kyl aikamoisia petoja sängyssä, noi demonitytöt. Sitä sanotaan, että kuolla voi sitten, kun on demonitytöltä saanu. Ja sehän on onneks tässä kaupungissa helppoa!” Toinen lättäjalka, nuorempi juippi, näytti siltä, ettei hän olisi halunnut kuunnella. Hän pakenikin ilolla keskustelua huomatessaan minut.
“Herra komisario!” hän sanoi ja suoristi selkäänsä.
“Mikä tässä kaupungissa on helppoa? Kuoleminen?” minä kysyin paksummalta. Hän näytti hieman häkeltyneeltä.
“Ööh, tota. Eikun siis saada demonitytöltä. Kun niitä on joka kadunkulmassa. Kauppaamassa itteään. Niin se ei oo vaikeeta.”
“Niin, eihän se vaikeeta ole. Laitonta kylläkin”, minä sanoin. Paksu konstaapeli yritti änkyttää jonkinlaista vastausta. “Onko komisario Preston jo paikalla?” minä keskeytin hänen yninänsä.
“Kyllä on, komisario...”, nuorempi konstaapeli sanoi.
“Langley. Komisario Langley.”
“Komisario Preston on jo peremmällä.” Minä nyökkäsin. Nuorukainen kohotti eristysnauhaa, jotta pääsin siitä ali.
Vasta pari askelta käveltyäni tajusin, että olisi pitänyt kysyä pojun nimeä. Minun oli jossain vaiheessa opittava tunnistamaan piirin poliisit, edes näöltä. Heitä oli niin paljon, että minun oli parempi aloittaa ennemmin kuin myöhemmin.
Kujalla oli pari teknisen puolen kundia räpsimässä kuvia. Preston tuijotti heidän puuhailuaan kädet taskussa ja sätkä suupielessä tupruten.
“Pääsit sitten paikalle”, hän sanoi katsomatta päin.
“Pääsin”, minä vastasin.
Sadepisarat olivat täplittäneet silmälasini. Hemmetin ikänäkö.
“Mitä me tiedetään?” minä kysyin.
Preston kohautti olkiaan. “Papereitten mukaan tytön nimi on Ella Ward. Saattaa olla, saattaa olla olematta. Hän on demonityttö, ja aika ilmiselvästi katuhuora. Siinä on toistaiseksi kaikki.”
“Taidan vilkaista vähän tarkemmin”, minä sanoin.
“Ihan vapaasti”, Preston hymähti.
Kävelin muutaman askeleen lähemmäs. Veren haju löi vasten kasvoja läpi roskien ja jätteen löyhkän. Tekniikan pojat olivat virittäneet kuvaamista varten kirkkaat lamput muutoin niin hämärälle kujalle. Kyykistyin ihan tytön viereen nähdäkseni jotain. Helkutti, minun on pyyhittävä nämä rillit, minä manailin itsekseni. Otin ne kasvoiltani ja ryhdyin pyyhkimään niitä takin liepeeseen.
Ilman silmälasejakin oli selvää, että tyttö oli prostituoitu. Hänen pitkiä sääriään peittivät repeytyneet verkkosukkahousut. Minihame viisti vesirajaa, jonkinlainen korsetti puristi rinnat pystyyn, vaikka hän makasi selällään. Verilammikko oli levinnyt kaikkialle hänen ympärilleen. Veitsen iskuja oli rinnassa enemmän kuin tarpeeksi.
Laitoin silmälasit päähäni ja katsoin hänen kasvojaan.
Olin vähällä kaatua selälleni, Jouduin ottamaan kädellä tukea ja kompuroin pystyyn. Käänsin selkäni ruumiille. Tekniikan pojat tuijottivat minua. Preston kiskaisi minut sivummalle.
“Langley, ootko sä humalassa?” hän tivasi.
“En ole. Toi vaan...” Pysähdyin vetämään henkeä. Mitä minä olin oikeastaan säpsähtänyt? “Toi tyttö… Se näyttää ihan mun tyttäreltä.”
Preston katsoi minua  kulmat kohollaan. “Ai”, hän sanoi. “Johtuuko se sarvista otsasta vai pistohaavoista rinnassa?”
Tuijotin Prestonia. Hän oli tumpannut sätkänsä ja hymyili ivallista hymyään. “Preston, sä olet kusipää”, minä sanoin. “Oikee kokovartalo mulkku.”
Preston heilautti päätään. “Saattaapi olla. Mut enemmän mua kiinnostaa, pystytkö sä hoitamaan tätä keissiä.”
“Kyllä mä pystyn. Ja mun tyttäreni ei oo demoni. Hän voi oikein hyvin ja asuu sisämaassa äitinsä kanssa. Kiitos vaan kysymästä”, minä murahdin.
“Aah, vai sellanen tarina.” Preston nyökytteli tietäväisesti. Hän hymyili yhä ivallista hymyään.
“Jos jätetään vaan mun tarinani suosiolla rauhaan. Mikä tytön tarina on? Sukulaisia? Osoitetta?”
“Ei sukulaisia täällä päin. Luultavasti muuttanut tänne jostain tuppukylästä, kun sarvet on alkanu kasvaa. Niin ne kaikki tekee. Tää kaupunki vetää demoneja puoleensa ku paska kärpäsiä.” Preston sylkäisi. “Osoite löytyy, samassa osotteessa asuu toinenkin henkilö, Taylor Kempf. Suhteen laadusta ei tietoa.”
33“No, siinä tapauksessa tämä Taylor on varmaan meijän ykkösepäilty.”
Preston katsoi minua kummasti. “Niin, no jos tätä juttua nyt ruvetaan selvittämällä selvittämään, niin kyllä varmaan joo”, hän sanoi.
“Mitä sä tarkotat?” minä kysyin. En pitänyt Prestonin äänensävystä.
Preston huokasi. “Langley, mä ymmärrän, että sulla on vielä totuttelemista ison kaupungin kuvioihin”, hän sanoi. “Jos me ruvetaan selvittelee jokaisen demonitytön kuolemaa, ei me ehitä muuta tekemäänkään.”
“Korjaa mua, jos mä oon väärässä, mutta eikös se vähän niin ku oo meijän homma? Selvittää jokaisen demonitytön kuolema?” minä kysyin.
Preston hymähti. “No, kyllä sä voit mennä sitä Tayloria jututtamaan, jos susta tuntuu siltä, että tähän kannattaa tuhlata paukkuja. Osoite on tässä.” Preston ojensi minulle paperilapun, johon oli suherrettu nopeasti osoite. “Pidä ase valmiina, näistä demonien kanssa vehtaavista hepuista ei koskaan oikein tiedä.”
“Te laitatte varmaan täällä hommat kasaan ja tytön pussiin?” minä kysyin.
Preston nyökkäsi ja sytytti uuden sätkän. Hän jäi katselemaan tekniikan työskentelyä, kun minä suunnistin ulos kujalta. Paksumpi konstaapeli mulkaisi minua häijysti, nuorempi nyökkäsi.
Autolle asti päästyäni silmälasini olivat jälleen sadepisaroiden tahrimat. Pitäisikö minun ruveta käyttämään sellaista falskia lierihattua kuin Preston? Istuin kuskin paikalle ja kuivasin pimeässä autossa silmälasejani.
Kun sain rillit takaisin nenälleni, otin kaksin käsin ratista kiinni ja vedin henkeä. Demonitytön kasvot kummittelivat mielessäni. Ella Ward. Hän oli näyttänyt aivan Agnesilta. Otsasta törröttäviä sarvia lukuunottamatta tietysti.
Kaivoin kännykän taskustani. Minulla ei ollut Agnesin numeroa. Oli pakko soittaa Reginalle. Puhelin hälytti pitkän aikaa. Saatoin kuvitella, kuinka Regina tuijotti kännykän näyttöä ja mietti, vastatako vai ei.
Lopulta hän vastasi. “Tiedätkö sä lainkaan, mitä kello on?” hän kivahti puhelimeen.
“Tiedän”, minä vastasin. “Anteeks, että mä soitan näin myöhään, meillä vaan oli töissä yks juttu ja mä… mä halusin varmistaa, että Agnesilla on kaikki kunnossa.”
“No, Agnesilla ei oo mitään hätää”, Regina sanoi.Hän ei kuulostanut enää niin kiukkuiselta, pikemminkin väsyneeltä.
“Voisinko mä… voitasko me vaihtaa Agnesin kanssa sananen tai pari?” minä kysyin. Pidätin hengitystä vastausta odottaessani.
“Paul, eikö me sovittu tästä? Mä en haluu sua Agnesin elämään”, Regina lopulta sanoi. “Ja sitä paitsi Agnes on jo nukkumassa. Sillä on koulua huomenna.”
En vastannut mitään. Mitä tuohon voi sanoa? Kumpikaan meistä ei kuitenkaan sulkenut puhelinta, kuuntelimme hetken toistemme hengitystä.
“Mitä sulle kävi töissä?” Regina lopulta kysyi.
“Äh, tää on ihan tyhmä juttu. Me tutkitaan yhen tytön surmaa ja se tyttö… No, se oli ihan Agnesin näkönen.”
Regina oli hiljaa linjan toisessa päässä.
“Sanoitko sä, että se tyttö oli murhattu?” hän lopulta sanoi.
“No siis, me ei tiedetä vielä onko kyseessä murha vai...”
“Se tyttö on kuitenkin kuollut.”
“On.”
“No, se ei oo Agnes. Agnes on täällä ja ihan kunnossa. Hyvää yötä.”
“Hyvää yötä”, minä sanoin vaimenneelle linjalle.

sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Syvyydet

Joku hakkaa ovea. Ei soita ovikelloa, ei koputa. Hakkaa ovea.
Minä kompuroin pystyyn sohvalta. Huitaisen melkein puolitäyden viskilasin nurin yrittäessäni ylös.
Mitä kello on? Sälekaihdinten välistä siivilöityy valoa, ei ole yö.
Otan seinästä tukea. Olen enemmän humalassa kuin krapulassa. En siis ole voinut nukkua kauaa.
Joku hakkaa edelleen ovea. “Avaa se ovi”, Hilja huikkaa keittiökomerosta.
Lähden hoipperoimaan ovelle päin. “Tullaan, tullaan!” minä huudan mennessäni.
Ovella vedän henkeä. Kuka ihme se voi olla? Raotan ovea, ihan aavistuksen verran vain. Se on Klaus. Hän on pukeutunut pikkutakkiin, hiukset on sliipattu.
“Avaa ovi, Kennet”, hän sanoo.
“En avaa”, minä sanon.
Klaus pyöräyttää silmiään. ”No, älä sitten”, hän sanoo. Sitten hän nappaa ovesta kiinni ja kiskaisee sen auki. Hän marssii sisään ennen kun ehdin estää. Minun pitäisi hankkia sellainen ketju, minä ajattelen kun seuraan häntä yksiön hämärään.
“Helvetti, mikä löyhkä”, Klaus hymähtää. “Siivootko sä täällä loukossas koskaan?”
“Mä en varsinaisesti odottanut vieraita”, minä mutisen.
“Mä tarviin sun apuas. Sun ja Hiljan” , Klaus sanoo. Hän kuulostaa äkkiä vakavalta.
“No, mä en pysty auttamaan sua. Eti joku muu”, minä ärähdän.
“Sä oot mun veljeni. Sun kuuluu auttaa mua”, Klaus sanoo. Tuijotan häntä kiukkuisena. Miten hän kehtaa marssia tänne sisään ja vaatia apua?
“Missä sä kuvittelit, että mä autan sua? Miten sä kuvittelit, että mä pystyn auttamaan sua?” minä kysyn, vaikka tiedän jo vastauksen. Ei Klaus minun pakeilleni tule  muuttoapua pyytämään.
“Mun tarvii saada yhteys toiselle puolelle”, Klaus sanoo. Siinä se sitten tuli. “Syvälle toiselle puolelle.”
“Luuletko sä, että mä pystyn kutsumaan kuolleita tässä kunnossa?” minä huudan. “Jos sä et oo pannu merkille, mä oon kännissä kun käki!”
Klaus katsoo minua arvioivasti silmät sirrillään. “Ja mä kun luulin, että tää löyhkä lähtee tästä kämpästä.” Sitten hän ponnahtaa liikkeelle ja suuntaa kylpyhuoneeseen.
“Hei, mitä helvettiä sä nyt...” minä alotan.
“Mee vaan istumaan, okei?”
Jostain syystä tottelen häntä. Hänellä oli taito sanoa jotkin asiat niin, että ne vain tuntuivat hyviltä ideoilta. Hän oli saanut meidän perheessämme kaikki hyödylliset taidot.
“Klaus tuli sitten kylään?”
Säpsähdän Hiljan ääntä. Hän on tullut keittokomeron ovelle. Häntä ei ole näkynyt viime aikoina paljoa, ja tuntuu oudolta, että hän vain seisoo siinä.
“Miten sattukaan, että te ootte molemmat täällä samaan aikaan”, minä murahdan.
“Minä haluaisin huomauttaa, että tämä on minunkin kotini. Jos sinä et olisi jatkuvasti niin tolkuttomassa humalassa, sinä huomaisit minunkin asuvan täällä”, Hilja sanoi.
“Tämä on minun kotini”, minä ärähdän. “Sinä vain kummittelet täällä.” Kadun sanojani saman tien. Hilja katsoo minua alakuloisesti.
“Vai niin. No, minä menen nyt keittämään teetä”, hän ilmoittaa ja kääntyy kannoillaan takaisin keittokomeroon.
Klaus kolistelee kylpyhuoneessa. “Eikö sulla ole helvetti vieköön ämpäriä täällä?” hän manaa.
“Sano hänelle, että siivouskomerossa on”, Hilja huikkaa keittokomerosta.
“Siivouskomerossa on”, minä sanon alistuneesti.
“Siivouskomero on eteisessä”, Hilja sanoo terävästi.
“Kyllä mä tiedän, että siivouskomero on eteisessä!” minä ärähdän.
Klaus työntää päänsä kylppärin ovesta. “Mitä sä täällä huutelet?”
“Että siivouskomero on eteisessä”, minä huokaan. Klaus suuntaa eteiseen vastaamatta mitään.
“Klaus ottaa maitoa, mutta ei sokeria?” Hilja kysyy keittokomerosta.
“Hitostako minä tiedän”, minä kivahdan.
“Noh noh, hän on sinun veljesi kuitenkin. Vai olisiko se ollut kaksi palaa sokeria?” Hilja höpöttelee.
Klaus tulee olohuoneeseen valkoista ämpäriä heilutellen. Hän huomaa porisevan vedenkeittimen. “Hilja taitaa olla täällä?” hän sanoo. “Sano hänelle, että maitoa, ei sokeria”, hän sanoi.
“Ei mun tarvii sille mitään sanoa, se kuulee sut kyllä oikein hyvin”, minä ärähdän.
“Niin, niin tietysti”, Klaus sanoo ja vetää tuolin minua vastapäätä. Hän ojentaa valkoisen ämpärin juhlallisesti minulle.
¨”Mitä helvettiä mun on tarkotus tällä tehä? Luuletko sä, että mä rupean moppaamaan täällä?” minä sanon.
Klaus katsoo minua silmiin. Hänen ilmettään on vaikea lukea. Hän näyttää oikeastaan siltä, kuin olisi pahoillaan. “Kennet, kuinka pitkään sä oot ollu kännissä? Koska sä oot viimeks ollu selvänä?”
“En mä tiedä. Viime viikolla? En mä oo paljon pitänyt kirjaa”, minä sanon. Klausin katse on vaikea kohdata. Hän näyttää siistiltä ja huolitellulta pikkutakissaan. Olen kiusallisen tietoinen siiitä, ettei minulla ole päälläni kuin bokserit ja likainen aamutakki.
“Kolme viikkoa!” Hilja huutaa keittokomerosta. “Kolme viikkoa on siitä, kun sinä viimeksi olit tarpeeksi selvänä viedäksesi pullot kauppaan, pirhana!”
En vastaa mitään. Tiedän, ettei Klaus kuule häntä.
“Kennet, mä tiedän, että sä otit Kristerin kuoleman aika raskaasti. Raskaammin ku me muut.” Klaus sanoo.
“Raskaammin kun te muut? Raskaammin? Klaus helvetti, sun ei tarvii kuulla sen ääntä! Sun ei tarvii kuulla, kun se kutsuu sun nimee pimeessä! Sun ei tarvii kuulla sitä pelkoa ja hätää!” Kasvojani kuumottaa. “Se tietää, että mä kuulen. Joten se kutsuu. Vaikken mä voi tehä mitään.” Pyyhkäisen silmäkulmaani. “Joten onko mikään ihme, että mä juon?”
“Kennet, mä tiedän. Mä oon pahoillani. En mä tekis tätä sulle, jos mulla ois vaihtoehtoja. Mutta mä tarviin sua, ja mä tarviin sua selvin päin.” Klaus katsoo minua vakava ilme kasvoillaan.
Pitelen ämpäriä välissämme. “Okei, no mitä sä haluut mun tällä ämpärillä tekevän?”
“Sä tajuut kohta. Me otetaan nyt tällanen pikakelaus. Seuraavat viis minuuttia voi tuntua vähän häijyiltä, mutta mä lupaan, että sen jälkeen helpottaa”, Klaus sanoo. Hän valikoi kaulassaan roikkuvien amulettien seasta oikeaa. Löydettyään sen hän avaa ketjun lukon niskastaan ja ottaa amuletin käteensä.
“Mä en tajua. Mitä sä aiot pikakelata?” minä kysyn.
“Sun krapulas”, Klaus sanoo ja painaa amuletin otsaani vasten.
Hetken aikaa kehossani tuntuu kummallinen, polttava tunne. Kylkeeni alkaa pistää.
Sitten krapula iskee.
Vatsani kääntyy ympäri. Oksennan ämpäriin, jota pitelen. Oksennus löyhkää viskiltä ja vatsahapolta. Oksennan uudestaan, kunnes sisälläni ei ole mitään oksennettavaa. Vatsani ei kuitenkaan suostu sitä uskomaan, vaan yrittää kaikin voimin puristaa viimeisetkin myrkyt sisältään.
Joku ryhty takomaan kalloani pajavasaralla. Sisältäpäin.
Teekupin kilahdus sohvapöydälle on kuin naskali otsalohkooni. Hilja hymyilee anteeksipyytävästi ja laskee Buranan kupin viereen. Klaus katsoo teekuppia yllättyneenä. Sitten hän vilkaisee kelloaan.
“Sano, kun olo alkaa helpottaa. Mä selitän sitten tarkemmin.” Hän nousee ylös. “Mä tuon sulle lasin vettä”, hän sanoo. “Tai ehkä pari”, hän toteaa sitten. Yritän nyökätä. Suussani maistuu kuolema. Kylmä hiki kohoaa otsalleni.
“Tiedätkö, kun sinä muutit tänne, minä olin niin hyvilläni”, Hilja sanoo. Hän on jäänyt sohvapöydän viereen. “Saada nyt tuollainen nuori herrasmies, joka kaiken kukkuraksi näkee minut. Kuulee minut.  Mutta et sinä sitten ollutkaan ihan niiden kaikkien odotusten arvoinen.” Minä mulkaisen Hiljaa.
“Tässä on...” Puhuminen tuntuu raskaalta. “Tässä on ollut vähän… asioita.”
“No, nyt sinulla on mahdollisuus ryhdistäytyä”, Hilja sanoo hiljaa. “Velj3esi tarvitsee apuasi.”